Nietolerancja pokarmowa – co to jest i jak z tym walczyć?

food-salad-restaurant-person-mediumZ nietolerancją pokarmową zmaga się coraz więcej osób. Niestety wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że ją ma. Jej objawy mogą być oczywiste lub nie i przypominać zmęczenie, senność itd. Czym jest nietolerancja pokarmowa? Jak ją rozpoznać i jak się jej ustrzec?

Nietolerancja pokarmowa – objawy

Nietolerancja pokarmowa może objawiać się na kilka sposobów. Jednym z nich są objawy łatwo zauważalne, takie jak: bóle brzucha, wzdęcia, wysypka (alergia pokarmowa) zaraz po zjedzeniu konkretnego produktu.  Drugim z nich są objawy niezauważalne, a raczej takie, które często ciężko jest połączyć z nasza dietą – senność, migreny, infekcje. To właśnie nietolerancja pokarmowa może prowadzić do nadwagi, depresji i innych chorób.

Jak rozpoznać objawy?

Przede wszystkim należy dokładniej przyglądać się temu, co jemy i temu, w jaki sposób na to reagujemy. Jeżeli po każdym zjedzeniu sera żółtego czy wypiciu mleka, mamy wzdęcia  i źle się czujemy, to prawdopodobnie nie tolerujemy laktozy. Jeśli zaś po odstawieniu na chwilę jasnego pieczywa czujemy się lepiej, nic nam nie dolega, to oznacza, że nie sprzyja nam gluten. Istnieje również możliwość zrobienia specjalnego testu na nietolerancję pokarmową.  Takie badanie polega na wykryciu podwyższonego poziomu przeciwciał IgG, które pojawiają się przy spożyciu produktów i pokarmów, a które też wywołują szkodliwe reakcje.

Jak zapobiegać i leczyć?

Na rynku jest wiele suplementów diety, które mogą nam pomóc, takich jak colon c, który wspomaga perystaltykę jelit oraz florę bakteryjną jelit, czy medykamenty na nietolerancję laktozy. Najważniejsze jest jednak to, aby świadomie robić zakupy, czytać etykiety i powoli eliminować z naszego codziennego pożywienia niektóre składniki.

Konsekwencje nietolerancji pokarmowej

Nieleczona czy niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa może prowadzić do wielu powikłań i chorób, które w konsekwencji mogą zagrażać naszemu życiu.  Nierozpoznana może prowadzić do groźnych chorób cywilizacyjnych XXI wieku takich jak m.in. nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne